KS4818 i Drammen for Ivar Tanum AS

KS4818 i Drammen

lekter er rigget med 4 stykk 10 tonns helt nye Tenfjordvinsjer som er rigget til forhaling av lekter, og 2 stykk 20 tonns vinsjer for drift av støttebein. alt dette styres i fra radiokontroll, oppereres fra en mann.

Riggen som er ombord kommer i fra Nederland, med spesialkompetanse. les er fra prosjektet i:

https://drm24.no/nyheter/millioner-tonn-stein-gir-fjordbystart-1882237

Setning i ekspressfart

Normalt krever denne type sjøgrunn setningstid på 30-40 år. Ved å bruke vertikaldrening kan dette reduseres til 3-4 år.

I noen uker har en lekter med det som ligner på et lite oljeboringstårn, gjort grunnarbeid i bukta. Nærmest som en symaskin har en spesiallaget maskin drevet fleksible plastslanger helt ned til 30 meter under havbunnen. De fleksible slangene har porøse vegger og innvendig riller. Når det dumpes steinmasse i fjorden presset vannet inn i plastrøret og finner veien opp og ut. For å overvåke hele prosessen er det installert spesielle instrumenter i flere høyder under sjøbunnen ned til 55 meter.

I løpet av høsten skal spesialmaskinen presse ned 22 500 slike fluktveier for vannet i den gjørmete grunnen. Data og erfaringen fra andre steder tyder på at to meter setning som kreves i Gilhusbukta, gjøres unna på tre-fire år. Men Gilhusbukta vil kreve mer stein enn hva NOAH kan elevere. Nærmere to millioner tonn ekstra vil komme fra utbyggingen av ny E18 i Sandvika, den såkalte vestkorridoren. De massene vil komme landeveien og fylles opp som topplag på utbyggingsområdet. Transport og utfylling ventes å være unnagjort innen høsten om ett år.

 

https://youtu.be/BOozwGiT5j0

Siste fra bloggen